Kun läheisen kotona vaivaa mahdoton kaaos…

On koteja, on asuntoja, joissa tavarat ovat ottaneet vallan. Huoneissa ei mahdu kunnolla liikkumaan ja tavarakasat kasvavat jatkuvasti korkeutta. Tällaisessa kodissa on monenlaisia riskejä, jotka kohdistuvat kodin asukkaisiin, tavaroihin, asuntoon ja naapureihin. Joku tai useampi kodin asukkaista on niin kiintynyt tavaroihin, että niistä luopuminen muodostuu mahdottomaksi ja tavarat alkavat merkitä huomattavasti paljon enemmän kuin useimmille meistä. Tavaroista on tullut omistajansa jatke, ikään kuin uusi raaja, jonka pois leikkaaminen tuottaa suunnatonta tuskaa.

Läheisille ja tällaisen henkilön kanssa työskenteleville auttajille voi tulla mieleen vain tyhjentää asunto ja auttaa ihmistä kohti selkeämpää arkea. Kannattaa kuitenkin malttaa. Kyse ei ole laiskuudesta tai viitsimättömyydestä, josta ”paranee” tormistautumalla. Kyse voi olla pakonomaisesta keräilystä tai keräilypakosta, jossa olennaista on se, että henkilö kokee tarpeelliseksi säilyttää tavaraa ja tavaran poisheittäminen on vaikeaa siitä huolimatta, ettei sillä olisi rahallista arvoa sekä se, että tavaramäärästä on henkilölle olennaista haittaa.

Mitä voi sitten tehdä? Muista, että tilanteet ovat aina yksilöllisiä ja asukkaan elämäntilanne vaikuttaa paljon siihen, miten hyvin kotia pääsee järjestämään. Mahdolliset psykiatriset diagnoosit ja muut sairaudet voivat vaikeuttaa jo muutenkin haastavaa tilannetta.

keräilypakko
Tässä muutamia vinkkejä siihen, miten tilannetta voi lähteä purkamaan.

  1. Älä tee mitään salaa. Jos järjestät kotia asukkaan poissa ollessa tai heität tavaraa pois häneltä lupaa kysymättä, voit olla pian tilanteessa, ettei hän päästä sinua enää asuntoonsa ollenkaan.
  1. Varaa reilusti aikaa. Valtavassa kaaoksessa olevan asunnon järjestäminen, erityisesti pakonomaiseen keräilyyn taipuvaisen ihmisen kanssa, ottaa aikaa. Saatte päivässä hommaa eteenpäin kenties mitättömän tuntuisen palan. Usko kuitenkin siihen, että homma kannattaa.
  1. Aloittakaa siitä, mikä on asukkaalle helpointa. Tällaisen tavararyhmän löytäminen voi olla vaikeaa, mutta helpoimpia ja selkeästi rajattavia kohteita voisi olla esimerkiksi vanhaksi menneet lääkkeet ja ruoka, kuolleet kasvit ja tyhjät pesuainepullot. Jollekin jätepaperit merkitsevät lehtiä, jotka pitää saada vielä luettua. Keskustelkaa, että onko asukkaalla todella elämässään aikaa lukea kaikkia niitä lehtiä, joita kotiin on kertynyt. Voitte sopia vaikka jonkin vuoden, josta vanhemmat lehdet voi heittää menemään paperinkeräykseen.
  1. Kerätkää samanlaiset yhteen. Kodista voi löytyä samankaltaisia tavaroita eri puolilta asuntoa. Kerätkää tavaroita ryhmittäin ja miettikää yhdessä tarvitseeko asukas todella 100 saippuapulloa vai voisiko 50 niistä lahjoittaa vaikka asunnottomille tai muuhun hyvään tarkoitukseen. Asioita voi yrittää laittaa mittasuhteisiin. Kuinka pitkään menisi käyttää 100 saippuapulloa, jos yksi pullo kestää vaikka kuukauden? Tätä voi laajentaa kaikkiin tavararyhmiin. Kuinka monta vuotta kestäisi, että kaikki t-paidat olisivat päällä yhden päivän?
  1. Ole hienovarainen. Kyse on toisen henkilön kodista ja hänen tavaroistaan. Mitä jyrkemmin ja tuomitsevammin suhtaudut ja käyttäydyt, sitä tiukemmin tällainen henkilö tarttuu tavaroihinsa. Vaikka asukas olisikin halukas muutokseen, herättää muutos toteutuessaan hänessä todella ristiriitaisia tunteita. Samaan aikaan, kun keräilyongelmainen haluaa lisää tilaa vaatehuoneeseen, hän kokee mahdottomaksi luopua tarpeettomiksi käyneistä vaatteista.
  1. Pyydä apua. Keräilypakkoon voi saada helpotusta kognitiivisesta psykoterapiasta ja joissain tapauksissa myös lääkityksestä. Ohjaa tuttavaasi avun piiriin. Kodin järjestämistä ajatellen voi apuna olla myös ammattijärjestäjä, jonka palvelujen käyttöön voi kysyä taloudellista tukea sosiaalitoimistosta. Lähimmän ammattijärjestäjän löydät osoitteesta http://www.ammattijarjestajat.fi

Lisätietoja ja apua kirjasta: Keräilypakko – Aarteidensa vankina. Steketee, Tolin, Frost. Prometheus. 2014.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s