Uuni puhtaaksi ilman kemikaaleja

Olen ottanut tavoitteekseni saada tehtyä kotitöitä, joita olen lykännyt kerta toisensa jälkeen. Lista ei ole loputon, mutta silti huomaan miten helposti yritän vain sysätä tekemisiä myöhemmäksi. Listalla on lähinnä siivoamiseen liittyviä juttuja, kuten saunan ja uunin pesu. Olen saanut paisuteltua mielessäni nuo hommat niin valtaviksi, että toimeen tarttuminen on vaikeutunut. Tilanteen ratkaisemiseksi tarvittiin pala päättäväisyyttä ja homma ratkesi, kuten arvata saattaa, yllättävän helposti.

uunin-puhdistus

Löysin netistä erään FB-keskustelun kommenteista vakuuttavan vinkin uunin puhdistamiseen ja päätin kokeilla sitä. Toinen tavoitteeni on vähentää kemikaalikuormaa ja hyödyntää myrkyttömiä puhdistusaineita. Jätin siis ostamatta kaupasta uuninpuhdistusainetta ja sen sijaan suuntasin elintarvikkeiden luo. Ostoskoriin tarttui ruokasoodaa ja etikkaa. Toteutin ohjeen ja sehän toimi! Hyväksi todetut keinot on syytä jakaa myös muille, joten tässä sinullekin toimiva uuninpuhdistusvinkki.

Kumoa purkillinen ruokasoodaa kulhoon ja lisää pieni tilkka vettä, että sooda muuttuu tahnaksi. Levitä tahna uuniin puhdistettaviin kohtiin ja anna vaikuttaa mieluiten yön yli. Uuni on tässä vaiheessa kylmä. Pyyhi seuraavana päivänä soodat pois ja tarvittaessa hankaa rätillä tai soodakokkareella pinttyneemmät likatahrat pois. Lämmitä tämän jälkeen uunia hieman. Huuhtele jäähtynyt uuni etikkavedellä.

Meillä uuniin jäi hiukan roiskejälkiä, koska olin todellakin siirtänyt uunin pesua jo aivan liian pitkään. En jaksanut hinkata ja hangata ihan kaikkein pienimpiä jälkiä irti. Uunista puhdistui kuitenkin ehdottomasti suurin osa liasta ja myös tahrat, joiden en uskonut enää irtoavan. Oma huomioni oli, että vettä kannattaa lisätä soodan sekaan todella vähän, koska muuten sekoitus muuttuu tahnan sijaan liemeksi, joka vain valuisi uunin seinämiä pitkin.

Onko sinulle ekologisia siivousvinkkejä, joita voisit jakaa muillekin? Kirjoita kommentteihin vinkkisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s