Lupaukset todeksi!

Uusi vuosi on monille ihmisille kuin uusi alku. Miksipä ei, vuoden vaihtuminen symboloi uusia mahdollisuuksia ja avautuu ikään kuin puhtaana pöytänä. Uuteen alkuun liittyy myös päätöksiä siitä, miten haluaa elämän muuttuvan. Lupaan laihtua, lupaan viettää enemmän aikaa kavereiden kanssa, lupaan syödä terveellisemmin, lupaan, lupaan, lupaan… Kun muutama viikko tai kuukausi on kulunut, ovat lupaukset ja jalot päätökset parantaa tavat valuneet hukkaan. Kuinka moni edes muistaa, mitä tuli luvanneeksi viime uutena vuonna? Minä en ainakaan.

uusivuosi

Tänä vuonna voit tehdä uutena vuonna lupauksia, jotka eivät jää pöytälaatikkoon pölyttymään. Ota kynää ja paperia, istahda alas ja pysähdy miettimään, mitä todella haluat tulevalta vuodelta. Nyt ei kirjata tyhjiä lupauksia, vaan aitoja toiveita ja tavoitteita. Ole realisti, vuosi on rajallinen aika ja toisaalta aikaa ja mahdollisuuksia on vaikka mihin. Kun olet saanut nimettyä toiveita ja tavoitteita, kirjoita jokaiseen tavoitteeseen ainakin muutamalla ranskalaisella viivalla, että miten alat toteuttamaan tavoitettasi. Mieti realistisia ja konkreettisia askelia.

Tässä sinulla muutama vinkki, joilla pääset hyvin alkuun tavoitteiden ja toteutuksen kanssa.

  1. Mieti, mitä todella haluat. Haluat varmasti päättää ja luvata jotain sellaista, mikä aidosti tuo sinulle lisää hyvää mieltä ja oloa. Lupausta tehdessäsi muista, että lupaat itsellesi etkä muille. Uuden vuoden lupaus tai mielestäni paremminkin uuden vuoden tavoite on vapaa syyllisyydestä tai velvollisuudentunnosta. Tavoite on positiivinen ja se koskee itseäsi. Tavoitteenasi ei ole muuttaa muita kuin itseäsi.
  2. Kun tiedät mitä haluat, luo siitä mahdollisimman selkeä ja konkreettinen tavoite. Todennäköisesti sinua motivoi, kun näet tuloksia, joten tavoitteen on hyvä olla jollain tavoin mitattavissa tai osoitettavissa toteen. “Syön terveellisemmin”, on hyvä tavoite, mutta tuossa muodossaan vielä melko epätarkka. “Syön salaattia kahdella aterialla päivässä” on jo paljon selkeämpi. Mieti, mitä tavoite tarkoittaa konkretiassa ja luo siitä itsellesi myönteinen lause.
  3. Aseta itsellesi välitavoitteita. Pitkä matka kuljetaan askel askeleelta, joten ota pieniä askelia kohti tavoitettasi. Välitavoitteiden tarkoituksena on rohkaista sinua pienin askelin pois omalta mukavuusalueeltasi. Jos lopullisena tavoitteena on syödä päivittäin kahdella aterialla salaattia, voi välitavoitteena olla, että syö jotain tuoreita kasviksia yhdellä aterialla.
  4. Anna itsellesi aikaa sopeutua. Hyvätkin päätökset saattavat romuttua, jos tehdään liian suuria muutoksia kerralla. Sinulla menee aikaa tottua uusiin tapoihisi, joten anna itsellesi aikaa toteuttaa jokaista välitavoitetta vaikka muutamien viikkojen ajan. Riippuen tavoitteistasi ja elämäntilanteestasi, voi olla, ettet pysty samanaikaisesti toteuttamaan kovin monia muutoksia. Kun etenet sopivin askelin, pääset jatkuvasti eteenpäin. Aivot tarvitsevat 30 toistoa oppiakseen jonkin uuden tavan, joten älä luovuta alkumetreillä.
  5. Ota tavoitteiden toteuttamiselle aikaa. Laita kalenteriin merkintä ja itsellesi muistutuksia, että saat tehtyä sen, mihin olet pyrkimässä. Tämä on panostus elämänlaatuusi, joten anna sille sen ansaitsema aika. Se, mitä teet ja mihin käytät aikaasi kertoo todellisista arvoistasi.
  6. Nauti edistymisestäsi! Jokainen ottamasi askel on askel eteenpäin! Jos käy niin, että otteesi repsahtaa, voit aina palata uudelleen suunnitelmaasi. Kun askeleet ovat sopivan pieniä, pääset niihin helpommin kiinni.

OmaTilan Facebook-sivulta löydät tammikuun 2017 ajan #LupauksetTodeksi -kalenterin, jonka luukuista avautuu ideoita ja inspiraatiota uuden vuoden lupausten, tavoitteiden ja päämäärien toteuttamiseksi.

Jos kaipaat lisää selkeyttä ja rohkaisua tavoitteiden toteuttamiseen, tule henkilökohtaiseen valmennukseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s