Varastosta vierashuoneeksi – ammattijärjestäjän asiakascase

Mitä ammattijärjestäjä tekee ja miten ihmiset päätyvät asiakkaiksi? Pääset asiakkaani luvalla seuraamaan yhteistyötämme ja kuulet myös hänen aatoksiaan järjestämisurakan etenemisestä. Kaksi vuotta sitten asiakkaani muutti puolisonsa kanssa yhteen, joten kaksi aikuista yhdisti tavaransa ja tyhjensivät asuntonsa tähän yhteiseen kotiin. Järjestämisen kohteena meillä on makuuhuone, joka on jäänyt varastoksi muuton yhteydessä.

case1

Huoneessa on lähtötilanteessa suurimmaksi osaksi asiakkaani, nelikymppisen miehen tavaroita. Tavoitteena on, että huoneesta tulisi työ- ja vierashuone. Tavarat on pakattu pääosin laatikoihin, joissa on hyvin sekalaisesti mm. vaatteita, kirjoja, työkaluja, muistoesineitä, lapsuusajan leluja, paperitavaraa ja astioita. Tavaraa on kasattuna huoneessa lähes seinästä seinään, vain sivuilla on kulkuväylät vaatehuoneeseen ja huoneen toisella reunalla olevalle pakastimelle ja vaatekaapeille.

 

Asiakkaani totesi, kun raivaamisen aloittaminen muuton jälkeen viivästyi, alkoi urakka tuntua ylivoimaiselta ja aivan liian isolta. Ajan kuluessa kasvoi ajatus työmäärästä vain suuremmaksi ja suuremmaksi, joten aloittamista tuli lykänneeksi uudelleen ja uudelleen. Kun aloitus siirtyi, kasvoi stressi ja stressin kasvaessa urakka tuntui taas suuremmalta. Tilanne aiheutti siis aikamoisen ahdistavan noidankehän.

Hän oli yrittänyt vältellä tavaramäärän näkemistä, ettei olisi huomaavinaankaan tilanteen vaikeutta.

Lopulta, kun kasat olivat alkaneet kiristellä parisuhdettakin, asiakkaani oli päättänyt, että tilanteelle on pakko tehdä jotain. Ja koska hän itse ei saa aikaiseksi tehtyä asialle mitään ja tilanne on jatkunut vaikeana jo pitkään, hän päätti ottaa apua vastaan. Muutosta oli kulunut jo kaksi vuotta aikaa, joten keskeneräisyydestä irtipääseminen ja tavaroiden välivarastointi saisi nyt loppua. Huone olisi mukava saada käyttöön vieras- ja työhuoneena.

Keskusteluissamme kävi ilmi, että aloittamista oli vaikeuttanut hyvin tavallinen syy: voimavarat työn ja kaikkien muiden arkiaskareiden lisäksi tuntui olevan rajalliset. Kun siihen yhdistää asiakkaani kuvaileman ahdistuksen ja kohtuuttomaksi kasvaneen peikon urakan suuruudesta, ei ole mikään ihme, että homma roikkui tekemättömänä niin pitkään. Asiakkaani puoliso oli kyllä ilmaissut asiasta mielipiteensä ja koki, että koska kyseessä on suurimmaksi osaksi miehen tavarat, ei hän voi niitä alkaa järjestämään. Keskustelin asiakkaan kanssa hänen tämän hetken motivaatiostaan ja jaksamisestaan. Korostin sitä, että järjestäminen tehdään aina asiakkaan tilanne ja voimavarat huomioiden.

Teimme yhdessä suunnitelmaa tilan raivaamiseksi. Kävi ilmi, että suurelta osin tavarat olivat sellaisia, jotka eivät tulisi enää omaan käyttöön, joten tärkeimmäksi tehtäväksi tuli tavaroiden lajittelu. Asiakkaani sanoi, että hän koki hyväksi saadessaan rohkaisua ja kannustusta siihen, että itselle turhia tavaroita saa ja on hyvä laittaa kiertoon. Turha on miettiä, että käyttäisinkö tätä tavaraa viiden vuoden kuluttua, varsinkaan, jos tavaraa ei ole tarvinnut viimeisimmän 10 vuoden ajalla, kuten tässä tapauksessa oli monen tavaran kohdalla tilanne. Sovimme, että asiakkaani aloittaa järjestämisen itsenäisesti ohjeitteni mukaan ja pidämme muutaman viikon päästä välikatsauksen ja tarpeen mukaan järjestämme huonetta myös yhdessä.

Sain jo viikon päästä ensimmäisestä tapaamisestamme iloisen viestin:

Moi! Kiitos neuvoista ja rohkaisusta! Olo tavaramäärän kanssa helpotti nopeasti, kun parina iltana tein vähän ja aloin näkemään, että homma etenee. Kirpparipaikka on tarkoitus varata lähipäivinä. Oli tärkeetä tajuta, että on ihan luvallista edetä hommassa vähän kerrassaan.

Jatkoa seuraa, joten pysyhän kuulolla! 🙂

2 kommenttia artikkeliin ”Varastosta vierashuoneeksi – ammattijärjestäjän asiakascase

  1. Miten tälle kohteelle kävi? Meillä on kotona saman tyyppinen huone. Ylimääräinen makuuhuone on ollut vierashuone, työhuone, kakkos-olohuone ja (todellisuudessa) varastohuone. Lasten pienet vaatteet, omat korjausta kaipaavat tavarat, sisustustavarat, jotka siivotaan pois ”julkihuoneista”… kaikkeen huikataan ”vie sinne tietsikkahuoneeseen, kato sieltä”. Ehkä pahinta on, että tämä on talomme suurin makuuhuone ja sen arvo on aivan hukassa. =(
    Huone on välillä siivottukin, mutta hiljalleen sinne hiipii sama kaaos aina uudelleen. Se aloittamisen vaikeus siinä raivaustyössä lienee pahin este.

    1. Moi Sini! Anteeksi, että vastaus on kestänyt. Tämä kohde on jäänyt kesken. Asukkaalta ei löytynyt vielä toistaiseksi voimavaroja jatkaa projektiaan. Olemme sopineet, että jatkamme juttua sitten, kun homma lähtee taas etenemään. Mielestäni on tärkeää huomioida ensin itsensä ja oma jaksaminen. Tavarat (ikävä) kyllä odottavat, vaikka keskittyisimmekin hetken omaan itseemme ja voinnin kohentamiseen. Toki vointia ja elämänlaatua parantaa myös se, että saa tällaiset varastohuoneet käyttöön tai parempaan järjestykseen, mutta sillekin löytynee oma aikansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s