Tätäkö tämä elämä nyt on?

Kuvitellaan, että edessämme on perheen äiti tai isä, jolla on kotona yksi tai useampi lapsi ja puoliso. Kodin ulkopuolella työt ja harrastuksia. Tai no, ainakin salijäsenyys. Kotona pyörii arkirumba ruoanlaittoineen, pyykkivuorineen, pölypalleroiden ja reissuvihkojen vilistäessä nurkissa, pöydän alla tai ylipäätään siellä, missä ei pitäisi.

tiskit

Tämä äiti, tai isä, on väsynyt, uupunut ja turhautunut tähän samanlaisena jatkuvaan pyöritykseen. ”Tätäkö tämä nyt on!?” Hermoja kiristää, puolisolle tulee tiuskittua ja kainaloon käpertymisen sijaan tuntuu helpommalta uppoutua tabletin uumeniin ”lukemaan uutisia” toivoen, että näinkin sivistynyt puuha olisi myös kumppanin mielestä ihan ookoo. Jossain syvällä sisimmässä käy kuitenkin mielessä häivähdys: onkohan tämä nyt ihan sitä, mitä parisuhteelta haluan. Lapset joutuvat kysymään saman asian moneen kertaan, kun ”uutisiin” uppoutunut vanhempi ei näe eikä kuule. Tuttua? Ahdistavaa? Et halua edes ajatella?

Entä, jos ajattelulle ei ole edes tilaa?

Anna itsellesi lupa miettiä, miten voisit keskellä arjen pyöritystä saada itsellesi aikaa pysähtyä sekä ihmisten äärelle ja myös omien ajatustesi pariin. Mistä haluaisit aloittaa? Mikä on sinulle tärkeintä juuri nyt? Pyykit? Puoliso? Lapset? Iltapala? Sinä itse?

Asioiden tekeminen yksi kerrallaan, loppuun saakka, tuo yllättävän helposti lisää tilaa ja aikaa ajattelulle. Lykkääminen, välttely, työn keskeyttäminen ja uudelleen aloittaminen vievät enemmän energiaa kuin se, että tartut toimeen ja teet homman alusta loppuun. Laita kännykkä pois ja mene täyttämään pyykinpesukone. Laita vaikka ovi perässäsi kiinni ja ota se pariminuuttinen kiitollisena vastaan. Ajatella, saat tehdä hyvää itsesi ja perheesi eteen. Voit mahdollistaa teille puhtaat pyykit. Naiivia? Ei laisinkaan, vaan tärkeitä pieniä kiitollisuuden ja ilon aiheita.

Nyt kun olet tehnyt yhden mieltä painavan kotiaskareen, saat luvan rauhoittua paikalleen ja voit kysyä puolisoltasi tai lapseltasi, mitä hänelle kuuluu. Pysähdy kuuntelemaan vastausta, antaudu hetkelle ja arjen jakamiselle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s