Luovuus jumissa

Olen jo pidemmän aikaa potenut huonoa omaatuntoa, kun en ole kirjoittanut blogiin. Useita kertoja olen kaivanut esille paperia ja kynää tai avannut tekstinkäsittelyohjelman aloittaakseni kirjoittamisen. Saan aikaan ehkä lauseen tai pari, mutta sitten ajatukset tuntuvat karkaavan tai jumittuvan ja pää alkaa humisemaan tyhjyyttään. Minulla on ollut meneillään elämässäni monia keskeneräisiä asioita, jotka vievät kapasiteettiani ja mitä ilmeisimmin kuormittavat aivojani niin valtavasti, etten saa enää tiristettyä kokonaisia ajatuksia tai jotain juonellista jatkumoa. Luovuuteni on tukossa.

Luovuudenlähde
Mikä johdattaisi minut luovuuteni lähteille?

Mikä auttaisi luovuuttani ja luovia prosessejani pääsemään taas käyntiin? Luovuutta tarvitsee elämässä muuallakin kuin kirjoittamisessa tai taiteen luomisessa. Elämän monien päätösten ja ratkaisujen tekemisessä luovuudesta on valtavasti hyötyä. Tai olisi, jos pää ei olisi niin kuormittunut, että se tajuaa vain kaikkein ilmeisimmät ratkaisutavat ongelmakohtiin. Luovat ratkaisut syntyvät monesti kuin itsestään, mutta ainakin minä tarvitsen siihen olotilaan pääsemiseksi tarpeeksi tilaa ajattelulle ja energiaa siihen, että jaksan katsoa asioita myös laatikon ulkopuolelta. Jos luovuuteni virtaisi vapaammin, keksisinkö myös uudenlaisia valmennustyökaluja tai kurssi-ideoita? Luultavasti! Eli miten pääsisin tästä eteenpäin? Uskon, että tarvitsen ainakin jotain seuraavista.

1) Asioiden listaaminen ja tekeminen. Yleensä mielen ruuhkaa aiheuttavat tekemättömät työt ja hoitamattomat asiat. Kun kirjaan ylös kaikki, siis kaikki, mielessäni pyörivät keskeneräiset asiat, voin heti päästää aivot helpommalla. Enää ei tarvitse käyttää kapasiteettia siihen, että yritän muistaa ja muistuttaa. Listasta kannattaa tehdä tarpeeksi tarkka ja paloitella tekemiset pienempiin osiin mahdollisuuksien mukaan. Toinen osuus tästä on tekeminen, koska pelkkä listaaminen harvoin ratkaisee koko tilannetta. Tartun siis toimeen, yksi asia kerrallaan ja nautin siitä, että voin vetää yli tehdyt tehtävät.

2) Meditaatiot ja rentoutusharjoitukset.

Kun arki on hässäkkää ja koko ajan tuntuu olevan kiire, on syytä hiljentyä ja pysähtyä. Vaikka edes minuutiksi.

Tämän voi toteuttaa vaikka vessassa lukitun oven takana, jos se on ainut paikka, jossa saa olla edes hetken rauhassa muiden odotuksilta. Ei kannata välittää oven takaa kuuluvista äänistä, voi laittaa vaikka veden valumaan hanasta ja sulkea hetkeksi silmät. Voi hengittää rauhallisesti syvään sisään ja puhaltaa jännityksiä ulos. Kun hengittää rauhallisesti vaikka 10-20 kertaa, on olo todennäköisesti jo hiukan rauhoittunut ja rentoutunut. Meditaation tai rentoutumisen ei tarvitse tarkoittaa kymmenien minuuttien harjoittelua, vaan aloittaa voi muutamista minuuteista, jos muuhun ei ole juuri nyt mahdollisuutta. Rauhoittuminen antaa tilaa ajatusten virralle.

3) Ajattelun ja asenteen muuttaminen positiivisemmaksi. Välillä voi havahtua siihen, että oma ajattelu kiertää negatiivisuuden kehää ja asenne asioihin on nihkeä. Mitä enemmän asioista stressaa tai suhtautuu niihin niin, ettei mikään onnistu kuitenkaan, sitä enemmän oma olo käpertyy itseen ja ratkaisujen löytäminen itsen ulkopuolelta muuttuu haastavaksi. Albert Einstein on sanonut tästä hyvin:

”Emme voi ratkaista ongelmia ajattelemalla samalla tavalla kuin silloin, kun loimme ne.”

Tarvitsemme ajatteluumme ja tietoisuuteemme jonkinlaisen energiatason kohotuksen, jotta pystymme paremmin tekemään luovia tekoja ja ratkaisuja. Energiatasoa voi kohottaa vaihtamalla näkökulmaa negatiivisuudesta kiitollisuudeksi ja antaa itselleen lupa nauttia vaikeassakin elämäntilanteessa hyvistä asioista. Kurjuus ei kruunuamme kirkasta.

4) Läsnäolo. Menneiden vatvominen ja tulevaisuuden murehtiminen vievät tilaa tässä hetkessä oivaltamiselta. Toki menneisyyden tapahtumista voi oppia ja voi tulla ideoita, joita toteuttaa tulevaisuudessa, mutta jos kyseessä ovat nimenomaan murehtiminen tai tulevaisuuden kontrollointiyritykset, voi luovuus tyssätä. Juuri nyt, juuri tällä hetkellä, minulla ei ole mitään hätää. Juuri nyt, juuri tällä hetkellä, koko maailmankaikkeus on puolellani ja tarjoaa luovuudelleni ehtymättömän lähteen.

netti OA
5) Kontrolloinnista irtipäästäminen. Jos huomaat, että sinulla on usein tapana huolehtia siitä, miten asiat tulevat sujumaan, miten joku ihminen toimii ja ajattelee tai miten asiat tulisi ratkaista, voi olla, että yrität kontrolloida asioita tarpeettoman paljon. Kun pysähdyt miettimään, voit todeta, että emme todellisuudessa pysty kontrolloimaan kovinkaan monia asioita. Toki voimme vaikuttaa moniin asioihin omilla teoillamme, mutta elämässä ja ihmisten kanssa toimiessa on hyvä antautua myös sille, että meillä jokaisella on oma vastuumme toimistamme. Kontrolloinnista irtipäästäminen voi olla pelottavaa, mutta myös vapauttavaa. Enää ei tarvitse yrittää ratkaista kaikkea ja pitää kaikkia lankoja käsissään. Paino tippuu hartioilta ja voit keskittyä paremmin siihen, mitä ympärilläsi todella on. Avaat samalla myös tilaa luovuudelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s