Mistä tavaralle uusi koti?

Kodin järjestämisessä olennaista on tavaroiden vähentäminen. Mikäli vain järjestelet uudelleen ja uudelleen samoja tavaroita, olet todennäköisesti nopeasti takaisin lähtötilanteessa. Tavaraa vähentämällä, lopputulos on pysyvämpi. Tavaroiden vähentämisessä tulee eteen kysymys, että minne laitan itselleni turhaksi käyneen tavaran. Tavarasta luopuminen on helpompaa, jos tiedät, minne sen voi viedä tai antaa.

tavaroiden lajittelu

Käyttökelvottomien tavaroiden osalta valinta on helpoin, koska silloin oikea paikka on jätelajittelu. Suomessa on isojakin paikkakuntakohtaisia eroja siinä, mitä jätelajittelupisteitä kunnasta löytyy. Lasi, metalli, pahvit ja paperit ovat yleisimpiä, mutta sen lisäksi löytyy usein myös ainakin tekstiilin ja muovin keräyksiä. Keräysastioiden sijainnit löydät todennäköisimmin kotikunnan internetsivuilta. Tietoturvajätteen eli hävitettävien arkaluontoisten asiapapereiden tuhoamiseksi voi tilata jäteyhtiöltä tietoturvakontin, johon voi laittaa kaikki silputtavaksi tarkoitetut paperit. Tällaisen kontin voi tilata vaikka yhdessä tuttavan tai naapurin kanssa ja kulut saa hyvin jaettua. Sähkö- ja elektroniikkaromun eli SER-jätteen osalta keräyspisteinä toimivat myös kaupat.

Myyntiin vai lahjoitukseksi?
Käyttökelpoista tavaraa voi toki itse myydä kirpputorilla, mutta sen lisäksi tavaroita voi tarjota lahjoituksena erilaisille seurakunnille, kierrätyskeskuksiin ja vaikka päiväkoteihin. Kun tietää lahjoituskohteen, on tavarasta luopuminen helpompaa.

Tavaroiden täytyy olla ehjiä ja puhtaita, jotta ne kelpaavat myös muiden käyttöön.

Vain jotkin harvat tahot ottavat vastaan korjattavia vaatteita tai tavaroita. Erilaiset käsityöpajat voivat olla kiinnostuneita myös vanhoista kankaista, joita voi hyödyntää uusissa tuotteissa esimerkiksi matonkuteena. Vanhoja aikakausilehtiä voi tarjota lukemistoksi terveyskeskusten odotustiloihin. Jos olet epävarma, kelpaako tavarasi kyseiselle taholle, kysy rohkeasti. Joillakin tahoilla on myös kuljetuspalvelu, joka käy ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan hakemassa tavarasi kotoasi. Esimerkiksi isompien huonekalujen osalta tämä palvelu helpottaa tavaroista eroon pääsemistä huomattavasti!

Naapurusto kierrättää!
Joissakin taloyhtiöissä on perustettu kierrätyshuoneita tai pöytä, jolle saa tuoda itselle turhaa tavaraa. Ajatuksena on, että käyttökelpoiset tavarat löytävät uuden kodin taloyhtiön muista asukkaista. Yleensä näillä kierrätyspisteillä on vastuuhenkilöt, jotka huolehtivat pisteen siisteydestä.

Voisiko teidän taloyhtiössä tai naapurustossa toimia yhteinen kierrätyspiste?

Erilaiset tapahtumat, kuten Siivouspäivä, ovat hyviä ajankohtia mm. pihakirppiksen pitämiseen. Ehkä omalla asuinalueellasi voisi järjestää tempauksen, jossa järjestätte yhdessä asukkaiden kanssa kirpputoritapahtuman tai vaikka lastenvaatteiden vaihtopäivän.

Lisätietoja:
Oman kuntasi jätelaitoksesta tai kunnan internetsivuilta
www.serkierratys.fi
www.siivouspaiva.com
photo credit: everything I own via photopin (license)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s