Tarvitsetko luvan elämäsi muutokseen?

Miten sinä perustelet muutoksen mahdottomuutta? Liittykö perustelusi muiden ihmisten näkemyksiin tai ohjeisiin? ”Äiti on aina opettanut…” ”Näin vain kuuluu toimia…” ”Mitähän kaverikitkin sanoisivat, jos tekisin näin…” ”Haluaisin tehdä muutoksen, mutta kun puoliso…”

Sinä saat tehdä muutoksen!
Sinä saat tehdä muutoksen!

Haluatko kertoa vanhemmillesi etsiväsi uutta asuntoa, jos tiedät, että he automaattisesti kritisoivat suunnitelmiasi?

Vanhemmat ja isovanhemmat saattavat kokea oikeudekseen kommentoida nuorempien sukulaisten päätöksiä, vaikka päätökset eivät vanhempiin sukupolviin mitenkään vaikuttaisikaan. Nuori aikuinen päättää lähteä ulkomaille vapaaehtoistöihin opiskelujen tai palkkatöiden sijaan ja vanhemmat sukulaiset tuputtavat hänelle muita vaihtoehtoja näkemättä kuinka arvokasta on tämän nuoren elämänkokemuksen kannalta, että hän rohkenee tehdä jotain erilaista. Joskus aikanaan tämä nuori voi erottua työmarkkinoilla muista samankaltaisista hakijoista sillä, että hänellä on kokemusta ulkomailla työskentelystä ja kenties karttunut myös kielitaitoa. Ja tarvitseeko aina edes ajatella hyötyjen kautta, vaan voisi nähdä kaikkein arvokkaimpana erilaiset elämänkokemukset ja niiden kautta ihmisenä kasvamisen?

Jääkö jotain elämässäsi jotain sinulle tärkeää toteuttamatta, kun pelkäät läheisten reaktioita?

Haluaisit vähentää kodistasi tavaraa ja laittaa kierrätykseen suuren osan vaatteistasi ja lasten leluista. Samalla päässäsi ”soi” ohjeet, joita olet saanut kotoa, että kaikki ehjä ja käyttökelpoinen on säästettävä tai käytettävä uudelleen. Tarvitsetko todella kaikkia niitä vaatteita, joita olet vuosien myötä tullut hankkineeksi tai kaikkia niitä villalankoja, joista olet ajatellut neuloa sukulaisille villasukkia? ”Hyvää tavaraa ei saa heittää hukkaan ja rikkinäiset on korjattava” – nämä pula-aikana hyödylliset ohjeet ovat auttamatta jääneet jälkeen tämän päivän tavarapaljoudessa. Nyt tarvitaan taitoa ostaa kestävää sekä päätöksentekokykyä luopua ja kierrättää, jotta kotiin ei pääse kertymään liikaa tavaraa. Sinun ei tarvitse välittää vanhempiesi kommenteista, joita olet kuullut menneisyydessä tai nykyhetkessä. Sinä saat itse päättää omista tavaroistasi.

Kuka antaa sinulle luvan muutokseen?

Kun haluat tehdä elämässäsi muutosta, tarvitsetko siihen lupaa toisilta? Usein voi käydä niin, että naamioimme oman muutosvastarintamme ulkoisiksi syiksi ja esitämme elämäntaparemontin esteeksi sitä, kun lapset ovat pieniä tai puoliso ei suostu syömään terveellisempää ruokaa. Jos todella haluat, pystyt tekemään muutoksia myös muista perheenjäsenistä riippumatta. Toki se voi vaatia enemmän suunnittelua ja sinnikkyyttä toteutuksessa, mutta se on silti mahdollista ja ennen kaikkea luvallista! Ja vaikka olisit lapsuudessasi saanut mallin säästää kaikki mahdolliset tavarat, sinä voit ja SAAT tehdä päätöksen, että vähennät tavaraa, jos se tuntuu sinusta tärkeältä. Minä annan sinulle luvan tehdä elämässäsi muutoksia, jotka lisäävät sinun hyvinvointiasi.

OmaTila Ohjauspalveluissa alkaa elämäntaidon valmennukset helmikuun 2015 alusta alkaen! Elämäntaidon valmennus voi olla tukena elämäsi muutoksissa, uusien tavoitteiden löytämisessä ja niiden toteuttamisessa.

kuva: Buzzfeed.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s