Krääsä-ähkyn vastalääkkeet

Haastan sinut hetkeksi pysähtymään ja miettimään: Mistä sinulle tulee joulumieli? Mikä on sinulle tärkeintä joulussa?

Joulunostalgiaa ilman krääsää
Joulunostalgiaa ilman krääsää?

Joulu on meistä useimmille yhdessäolon ja rauhoittumisen aikaa. Joulunviettoon on vuosi vuodelta alkanut entistä enemmän liittyä oheistuotteita runsaiden lahjojen, koristeiden ja monipuolisten ruokalistojen muodossa. Joulun rauhasta ja antamisen ilosta on tullut stressiä ja krääsä-ähkyä.

Täydellinen joulu -otsikoiden takaa löytyy milloin mitäkin ehdotusta uusimmista ja ihanimmista koristeista ja jouluideoista. Lelukuvastot, koru- ja vaatemainokset täyttävät postilaatikot jo marraskuun puolella, jolloin myös kaupat alkavat pursuilla koristeita ja uusimpia joulumakeisia aina vaan edellisvuotta korkeampina kasoina. Lapsille suunnatut joulukalenteritkin tuntuvat paksunevan ja täyttyvän entistä suuremmista yllätyksistä ja makeammista karkeista. Ihan kuin mikään ei riittäisi ja aina tarvitaan lisää ja enemmän. Ehkä lapsia ja aikuisia halutaan valmistaa tällä kaikella jouluaaton yltäkylläiseen lahjakasaan. Tuoko tämä kaikki sinulle joulun rauhaa ja joulumieltä?

Jouluun tuntuu nykyisin liittyvän kilpavarustelun henkeä. Joissakin meistä joulu herättää valtavaa intoa antaa kaikkein hienoimmat ja runsaimmat lahjat ja suurta tarvetta tuoda esille, mitä kaikkea toinen toistaan parempaa ruokaa on omin käsin valmistanut. Sosiaalinen media täyttyy joulun alla siitä hehkutuksesta, mitä kaikkea valmistelua on jo saatu aikaiseksi. Tällainen sosiaalinen paine, voi saada aikaiseksi tunteen, että minunkin kuuluisi tehdä enemmän, ostaa enemmän, koristella enemmän ja aina vaan kekseliäämmin. Tämä ilmapiiri on omiaan lisäämään joulustressiä ja joulukrääsän kasoja kodeissamme. Haluatko olla osa tätä painostavan joulun ilmapiiriä?

”Yhdessäolo ja läheiset ihmiset!” Tämä on monien vastaus siihen, mikä on joulussa tärkeintä. Jospa tästä joulusta eteenpäin vaalisit erityisesti tuota tavoitetta ja jättäisit joulukrääsän vähemmälle! Voisiko jouluun valmistautua rauhassa ja hyvillä mielin? Lähes jokaisesta kodista, jossa joulua vietetään, löytyy jotain joulukoristeita jo entuudestaan. Mitkä niistä ovat sinulle kaikkein rakkaimpia ja tärkeimpiä? Anna niille arvoisensa paikka ja jaa myös muille niihin liittyviä muistoja ja tarinoita. Jos jouluvalot ovat edellisen vuoden jäljiltä hajonneet, mieti tarvitseeko asiasta todella stressaantua vai voisiko tänä jouluna valoa tuodakin pelkästään kynttilöillä. Muiden koristeiden osalta voit järjestää ystävien kanssa joulukoristeiden vaihtopäivän ja pääset turhista eroon saaden jotain mieluisampaa tilalle! Voisiko tämän joulun teema olla yksinkertainen ja rauhallinen yhdessäolon joulu?

Joululahjat aiheuttavat joulun alla monelle päänvaivaa ja stressiä. Lahjojen keksiminen mietityttää, mutta myös rahojen riittäminen kaikkeen on monessa perheessä aito huolen aihe. Kun pidät tavoitteena yhdessäolon ja läheiset ihmiset, tulee joululahjoistakin erilaisia. Voisit joululahjaksi auttaa autotonta läheistäsi kuusenhaussa, ottaa kyytiin jouluruokaostoksille tai avustaa joulusiivouksessa. Joululahjoissa kannattaa käyttää mielikuvitustaan ja pyrkiä ulos tyypillisistä kauppojen valikoimista. Lähipiirin kanssa voi sopia, ettei aikuisten kesken anneta lahjoja. Jos on oletettavissa, että jollain läheisellä on kuitenkin tapana ostaa jotain, voi häneltä pyytää erikseen, että hän kunnioittaisi sopimusta ja itse voit ainakin olla lähtemättä ”lahjakierteeseen” mukaan. Älä osta mitään –päivän ja HSY:n nettisivuilta saa hyviä vinkkejä aineettomiin lahjoihin. Miltä kuulostaisi antaa lahjaksi metsäretki, kokkausilta tai läksyapua? Ehkä sinulla on jokin taito, josta läheisesi voisi saada iloa ja hyötyä ja voisit antaa hänelle lahjaksi vaikka hiihto-opetusta, atk-tukea tai siivousapua. Lahjoiksi voisi sopia hyvin myös kieli- tai kokkauskurssit. Jos kokoonnutte perheen kanssa yhteen viettämään joulua, voitte sopia jouluruokanyyttäreistä, jolloin yhdelle ei jää koko ruokalistan kokoaminen harteilleen.

Toivotan kaikille ihanaa yksinkertaista ja rauhallista yhdessäolon joulua!

Tämä blogiteksti on kirjoitettu Luontoliiton Älä osta mitään –päivän Krääsätön joulu teemalla. Kirjoittaja on kuopiolainen koulutettu ammattijärjestäjä Maija Kaipiainen. Suomen ammattijärjestäjät ry järjestää tammikuussa mielenkiintoisen Kuinka paljon on tarpeeksi -tapahtuman Helsingissä!

Kuinka paljon on tarpeeksi? -tapahtuma
Lauantaina 10.1.2015 Helsingissä Bio Rexissä klo 11-15.
Tilaisuus on maksuton ja lisätietoja löytyy osoitteesta www.facebook.com/tarpeeksi ja ilmoittautuminen tapahtumaan https://www.facebook.com/events/304338433086732/
Järjestäjänä Suomen ammattijärjestäjät ry

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s