”Kyllä se siitä! Yritä ajatella positiivisesti…”

Vaikeuksien hetkellä ihmiset sanovat herkästi toisilleen ja itselleen, että täytyy ajatella positiivisesti. Varmasti tarkoituksena on lohduttaa ja tsempata eteenpäin, mutta ajatus jää tuollaisenaan melko ontoksi. Mitä se positiivinen ajattelu on? Auttaako se, että etsii asiasta tai tilanteesta väkisin positiivisia puolia?
– ”nyt on näin, mutta onneksi asiat eivät sentään ole niin ja niin pahasti ”
– ”olishan tässä voinut pahemminkin käydä”
Ehkä se ei ole kaikkein positiivisinta ajattelua eikä tuollaiset ”lohdutukset” juuri lämmittäisi, jos sellaisia pahan mielen keskellä saisi.

Mielellä on valtava voima. Voit käyttää mieltäsi miten haluat. Jos haluat, voit jäädä vellomaan ja vatvomaan vaikeuksiasi aiheuttaen itsellesi lisää kärsimystä tai voit päättää, että haluat asioiden muuttuvan paremmaksi ja lopettaa vatvomisen. Faktat esimerkiksi sairauden, avioeron tai taloudellisen ahdingon suhteen eivät ole sen vähäpätöisempiä, vaikka päätätkin suhtautua tilanteeseen toisin. Se, että lopetat jatkuvan huolehtimisen, ei tarkoita sitä, etteikö tapahtunut olisi vakavaa tai surullista. Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla täysin vaikeuksien vallassa, vaan voit nähdä ja kokea myös muuta. Et voi ajatuksillasi muuttaa menneitä tai määrätä, miten asiat tulevat menemään, joten jatkuva huolehtiminen on turhaa. Se vie vain turhaan energiaasi, jonka voit käyttää siihen, että muutat ajattelutapaasi positiivisemmaksi ja kevyemmäksi juuri nyt.

Joskus, kun elämä kohtelee kaltoin ja päätämme, että alamme suhtautua asioihin uudella tavalla, tuntuu, että tulee vielä täyslaidallinen lisää vaikeuksia. Älä lannistu! Tuolloin uskoamme ja tahtoamme testataan, mutta asiat ovat lähteneet jo liikkeelle. Ajatusten muutos on jo alkanut ja sitä on turha pysäyttää ensimmäisen esteen kohdalla. On turha haaskata aikaansa kiukkuun, suruun tai vihaan. Asioita voi katsoa toisella tavalla, erilaisesta näkökulmasta. Mieti, mitä haluat muuttaa ja ala konkreettisesti ajatella toisin. ”Haluan voida paremmin…” Mitä se tarkoittaa käytännössä? ”Haluan vatsani toimivan paremmin..” Voit toistaa uutta ajatustasi itsellesi niin usein kuin haluat ja tulet huomaamaan, että keho vastaa vähitellen ajatuksiisi, kun annat niille tilaa. Ehkä sinulle tulee mieleen muuttaa ruokailutottumuksiasi tai lisätä liikuntaa vatsan toiminnan paranemiseksi. Tartu näihin ajatuksiin ja ala toimia niiden mukaisesti – tässä on avain muutokseen! Voit toki myös vastustaa ajatuksiasi ja heittäytyä odottamaan, että jotain tapahtuu. Silloin saat todennäköisesti odottaa hyvin pitkään ja tilanne ehkä jopa pahenee, kun turhaudut siihen, ettei ajatusten muuttaminen muuttanutkaan mitään.

Positiivisesti ajatteleminen ei ole pakonomaista hyvien puolien etsimistä, vaan näkökulman muutos. Uudenlaiset ajatukset auttavat sinua myös toimimaan uudella tavalla. Voit haastaa entiset toiminta- ja ajatusmallisi ja elämäsi alkaa vähitellen tuntua erilaiselta. Muutoksen tekeminen ei ole helppoa, mutta eihän ikävissä ajatuksissa vellominenkaan ole. Kannattaa siis kokeilla!

Kokeile näitä:
– Vaikean tilanteen edessä, pyri toteamaan tilanne ja tee sen vaatimat toimenpiteet, mutta älä jää piehtaroimaan surkeudessa ja pahassa olossa.
– Opettele löytämään vastoinkäymisistä itsellesi opetus – oman itsen kehittyminen on vaikeuksienkin keskellä mahdollista!
– Samankaltaisten vaikeuksien toistuessa, mieti, millaisia tunteita tai pelkoja sinulla tilanteisiin kätkeytyy. Voisitko alkaa ajattelemaan ja toimimaan toisin? Voisitko päästä irti jostain toimimattomasta reagointitavasta? Ehkä kannattaa alkaa kyseenalaistamaan sitä, miksi kerta toisensa jälkeen ajaudut vaikeisiin tilanteisiin tai miksi kehossa vaivat toistuvat usein samankaltaisina. Mitä on niiden vaikeuksien takana?
– LUOTA ITSEESI! Kun oivallat jonkin uuden hyvän ajattelutavan, mielesi ja kehosi alkavat toimia hyväksesi entistä paremmin. Kuuntele rakkaudella mielen ja kehon viestejä ja toimi niiden mukaisesti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s